Neka molitva, post i milostinja budu usmjereni na bratstvo, srca otvorenoga dobru drugoga – to je duh koji nadahnjuje ovogodišnju korizmenu poruku pape Franje

, u kojoj se često poziva na encikliku Fratelli tutti. Papa potiče vjernike da korizmeni put prijeđu spominjući se Njega koji „ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu“ (Fil 2,8). To je vrijeme obraćenja u kojemu smo pozvani obnoviti svoju vjeru, pripremajući se za ljubav Boga koji nas preobražava u braću i sestre u Kristu. U ovo korizmeno vrijeme, prihvatiti i živjeti Istinu očitovanu u Kristu znači prije svega dopustiti da do nas dođe Riječ Božja, koju nam, iz generacije u generaciju, prenosi Crkva – napomenuo je Papa pojašnjavajući da nije riječ o konstrukciji uma koja je rezervirana za malo izabranih pameti, nego je to poruka koju primamo i možemo razumjeti zahvaljujući inteligenciji srca. Bog nas voli prije nego sami postanemo toga svjesni – istaknuo je te dodao – Ta je Istina sâm Krist, koji se, potpuno preuzimajući naše čovještvo, učinio Putom – zahtjevnim ali otvorenim svima – koji vodi do punine Života.

 

Napomenuvši da je post iskustvo odricanja koje valja živjeti u jednostavnosti, Papa je istaknuo da post valja shvatiti i prakticirati čineći se siromašnima sa siromasima kako bismo „nagomilali“ bogatstvo ljubavi, primljene i podijeljene. Postiti znači osloboditi svoj život onoga što mu smeta, također zasićenosti informacijama – istinitim ili lažnim – kao i potrošnim proizvodima, kako bismo dopustili da Bog prebiva u nama.

 

Papa se potom osvrnuo na kršćansku nadu. Nadati se s Njim i zahvaljujući Njemu znači vjerovati da se povijest ne zatvara na našim pogrješkama, našem nasilju i nepravdama, i na grijehu koji razapinje Ljubav. To znači dobiti iz njegova otvorena srca Očev oprost – napisao je Papa. U sadašnjem kontekstu u kojemu živimo i u kojemu sve izgleda krhko i nesigurno, govoriti o nadi moglo bi izgledati kao provokacija – napomenuo je te, navodeći riječi iz enciklike Laudato Si', ponovno istaknuo da je vrijeme korizme, vrijeme za nadu, za vraćanje pogleda na strpljivost Boga koji se i dalje brine o svojemu svemu stvorenom, s kojim mi često loše postupamo. Papa u poruci poziva na ponovno otkrivanje vrijednosti oprosta koji potiče dinamiku darivanja ako je življena u duhu brižnoga dijaloga i ponašanja koje tješi onoga tko je ranjen. Božji oprost, također preko naših riječi i naših gestā, omogućuje živjeti Uskrs bratstva – istaknuo je papa Franjo. Stoga se za korizmu preporuča vježba veće pozornosti na riječi; važne su riječi ohrabrenja, one koje tješe, koje daju snagu, koje krijepe, potiču; umjesto riječi koje ponižavaju, žaloste, iritiraju, koje omalovažavaju (Enciklika Fratelli tutti [FT], 223). Da bismo nekomu pružili nadu, katkada je dosta biti lj_novan. Sposobnost praštanja jača u sabranosti i tihoj molitvi, temeljnima za susret, u tajnosti, s Ocem nježnosti, kada nam se nada daruje kao nadahnuće i unutarnje svjetlo koje osvjetljava izazove i odluke našega poslanja – napomenuo je Papa.

 

Ljubav, življena na tragu Krista, u pozornosti i suosjećanju prema svakom čovjeku, najviši je izraz naše vjere i naše nade – istaknuo je papa Franjo napominjući da se ljubav raduje kada vidi drugoga kako raste. Eto zašto trpi kada se drugi nalazi u nevolji: sâm, bolestan, bez doma, prezren, u potrebi… Ljubav je zanos srca koji nam pomaže izići iz sebe i koji stvara vezu sudioništva i zajedništva. Pozivajući se ponovno na encikliku Fratelli tutti, Papa je spomenuo djelotvornost kršćanske ljubavi koja, svojim univerzalnim dinamizmom, može izgraditi novi svijet, jer nije neki sterilni osjećaj, nego najbolji način za dolazak na djelotvorne putove razvoja za sve ljude (FT, 183).

 

Živjeti korizmu ljubavi znači preuzeti brigu o onima koji trpe, koji su napušteni ili su zabrinuti zbog pandemije bolesti COVID-19 – središte je poruke pape Franje koji nije zanemario osvrnuti se na sadašnje vrijeme opterećeno planetarnim posljedicama širenja koronavirusa. Vodeći računa o velikoj neizvjesnosti što se tiče budućnosti, Papa je potaknuo vjernike da se zauzmu da drugi osjete da ih Bog voli kao vlastitu djecu. I ponovno je, i u ovoj poruci, pozvao na življenje duha enciklike Fratelli tutti, priznajući siromašne u njihovu beskonačnom dostojanstvu kako bi bili uključeni u društvo. Svaki je dio života vrijeme za vjerovanje, nadu i ljubav – istaknuo je na kraju papa Franjo.

 

 Antonella Palermo; Ariana Anić - Vatikan