Najave događaja 

Prevencija -  Schutzkonzepte

Predgovor

Hrvatska katolička Misija am Niederrhein prostire se i djeluje u tri dekanska okruga, Wesel, Kleve i Borken. Vjernici se rado okupljaju na tri različita mjesta, a to su: Dinslaken, Moers i  Bocholtu.  Od samog osnutka hrvatske katoličke Misije am Niederrhein, vjernici hrvatskog govornog područja, koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, s veseljem se okupljaju u ovoj zajednici i dolaze zajedno sa svojom djecom i mladima na euharistijska slavlja, misijske proslave i zabave. Razlog toga je želja za očuvanjem vlastite vjere, kulture, jezika i tradicije, a sve se to najbolje događa zajedničkim aktivnostima i pothvatima. Stoga su mladi rado uključeni u sva zbivanja koja se odvijaju u našoj zajednici bilo u liturgijsko–pastoralnom smislu ili prilikom  zajedničkih proslava i zabava. 

Živimo u vremenu ubrzanog napretka i razvitka na svim poljima ljudskoga djelovanja, gdje se nažalost mnoge stvari i zloupotrebljavaju. Svjesni smo toga da u takvim slučajevima uvijek trpe oni najslabiji, obespravljeni i nejaki, a to su zasigurno djeca i mladi. Posljednjih godina smo svjedoci tih nemilih događaja koji su zahvatili cijeli svijet, pa nažalost i našu Rimokatoličku Crkvu, gdje je nužno takve radnje spriječiti i što prije nešto poduzeti kako se takva djela ne bi više nikada dogodila.

Odgovorni članovi biskupije Münster su na ove izazove veoma brzo odgovorili, tako što su uključili sve svoje zajednice da načine institucioni koncept zaštite i time spriječe daljnje zloupotrebe glede seksualnosti i bilo kojeg drugog zlostavljanja. Budući da su strane katoličke misije sa svojim maternjim  jezikom također dio Biskupije Munster, od njih se također tražilo uključivanje u ovaj program i što brža izrada vlastitog koncepta te u budućnosti sprječavanje bilo kakvog nasilja i zlostavljanja i u njihovim zajednicama. 

Odgovorni članovi HKM am Niederhein su razmotrili mnoge koncepte i došli do zaključka da se u njihovoj zajednici može primijeniti već provjereni koncept Hrvatske katoličke Misije Münster, koji su vrijedni članovi Misije Minster 2020. godine  načinili. Razlozi primjenjivanja koncepta HKM Münster su brojni, ali ćemo nekoliko temeljni navesti, a to su zajednički jezik, kultura i tradicija.  Osim toga, vjerujemo da će ovaj koncept koji je sažet i jasan u potpunosti otvoriti oči svim članovima kako bi mogli lakše prepoznati moguće zlostavljanje i time spriječiti nasilje nad mladim i nevinim životima.  

Ovim putem zahvaljujemo odgovornim u Hrvatskoj katoličkoj Misiji Münster što su svesrdno ustupili ovaj koncept te tako u ovom izazovnom vremenu pandemije gdje su kontakti uskraćeni, omogućili njegovu primjenu i u našoj zajednici. 

Koncept zaštite možete pročitati i preuzeti u pdf formatu na HRVATSKOM i NJEMAČKOM jeziku

                                  

 

Moers, 10. 11. 2021.                                                                                   

Fra Josip Filipović, voditelj Misije

 

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA DONJA RAJNA

KROATISCHE KATHOLISCHE MISSION AM NIEDERRHEIN

Lintforter Str. 83, 47445 Moers

Tel. 02841/72013

Fax. 02841/71747

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.