Marijansko hodočasničko mijesto Kevelaer seže još od 17. stoljeća,

točnije od 1641. Naime o Božiću 1641.god. jedan pobožni trgovac, Nizozemac, Hendrik Busman, čuo je tajanstveni glas: „Na ovom mjestu  podigni kapelicu“. On je to razumio kao Gospin glas. I u dogovoru sa župnikom 1642. god. podigao malu kapelicu koja je 1654. god. zamijenjena većom, šesterokutnom, današnjom zavjetnom kapelicom „Majke milosti“.

 Kako je slika Majke Božje Luksmeburške bila posebno čašćena nakon kuge 1626. godine, kao „Tješiteljica žalosnih“, ponajviše zbog teške bolesti; te je Blažena Djevica Marija u tim teškim vremenima mnogima pomogla, hodočašća su tada buknula kao pravi vjerski fenomen s njemačkog, luksemburškog i nizozemskog tla. U međuvremenu podignut je svećenički dom 1647. god. 

Lurdska ukazanja iz 1858. imala su također svoj utjecaj i na kevelaersko svetište pa je te iste godine otpočela gradnja velike bazilike „Tješiteljice žalosnih“. Kevelaer je danas drugo po veličini hodočasničko mjesto u Njemačkoj, odmah nakon Altöttinga. 

Hrvatski narod iz Njemačke, Belgije, Nizozemske i drugih krajeva rado hodočaste ovo sveto mjesto. Redovita hodočašća Hrvata u Kevelaer počela su još davne 1970. god. pod vodstvom Vlč. Ante Slavića, misionara iz Langenfelda. I drugi misionari hodočastili su u Kevelaer, ali sve do 1981. godine nije bilo glavnog zajedničkog hodočašća. Budući da je Kevelaer na teritoriju misije Moers, tadašnji župnik i voditelj misije fra Pavao Obrdalj preuzima organizaciju zajedničkog hodočašća svih Hrvatskih katoličkih misija iz pokrajine Nordrhein-Westfalen. 

Jubilarno, zajedničko, 40-to hodočašće svih Hrvata iz pokrajine Nordrhein-Westfalen obilježeno je 2019. god. misnim slavljem koje je predvodio biskup dr. Pero Sudar.

 Nažalost izbijanjem pandemije korona virusa koja se pojavila 2020. godine, bili smo primorani odgoditi dvije godine hodočašće. Zahvaljujući dragom Bogu i Blaženoj Djevici Mariji ove godine 01. listopada 2022. ponovno ćemo hodočastiti ovo sveto mjesto. 

Program hodočašća: 

11.00 - ispovijed

13.15 - sveta misa

16.30 - procesija od kapele Milosti do hrvatskog križa

 

Adresa: Basilikastraße 2, 47623 – Kevelaer

Tekst: JF