Ove godine se pod njegov zagovor i zaštitu utekla obitelj Škaro koji su baš na ovaj dan odlučili krstiti svog sina Hrvoja Gabriela i tako ga uvesti u katoličku Crkvu.

Okupljene je na početku slavlja pozdravio fra Josip Filipović, voditelj Hrvatske katoličke misije u Moersu, koji je iskazao veliko zadovoljstvo i radost održavanja ove već tradicionalne proslave  te se iskreno zahvalio svima koji su doprinjeli u organizaciji  proslave. Poručio je da na mladima svijet ostaje, oni su naša budućnost i radi njih smo večers ovdje.

Ove godine u zabavni dio programa bili smo uvedeni pjesmom „Padaj s neba roso sveta“

koju je otpjevao zbor odraslih pod vodstvom gospodina Darke Lovrinovića , ali ne samo da su nas odrasli ove godine ugodno iznenadili već je zbor mladih svojim pjesmama stvorio pravi božićni ugodaj i raspoloženje.

U tako opuštenom ozračju i raspoloženju nastupili su učenici hrvatske dopunske škole

iz Moersa i Kamp-Lintforta s kojima radi gospođa učiteljica Dijana Ivanković. U svom bogatom programu kroz: ples, igrokaze, recitale iznijeli su želje, čestitke i zahvale dragom svetom Nikoli te približili nam radost i pravu vrijednost Božića. Potrudili su se prikazati običaje i povijest nastanka jaslica, simboliku ukrašavanja  bora, postavljanja jaslica i unošenja slame.

Da je sveti Nikola ove godine malo zakasnio djeca su  ga opravdala s tim što je već pomalo star i umoran,a i darova  nosi mnogo pa sve sporije može ići. I napokon pri kraju programa  stigao je žarko očekivani sveti Nikola u pratnji svoja tri vjerna anđela. Budući da su sva djeca bila dobra Krampus je i ove godine sa svojim šibama morao ostati doma. Sveti Nikola je sa sobom donio zlatnu knjigu i počeo iščitavati imena djece te svako ponaosob darivati. Za svako dijete osim dara imao je ne samo lijepu riječ već i zadatak koji moraju izvršavati do slijedeće godine. 

Kad se sveti Nikola oprostio od prisutnih i krenuo dalje mladi ove župe su uzeli stvar u svoje ruke te kroz pjesmu i ples zbližili stare i mlade. Pobrinuli su se da se ne zamre stari hrvatski običaj “ sijanja božićne pšenice na svetu Luciju“ te dijelili prisutnima paketiće pšenice.

Sve u svemu, bila je to jedna ugodna večer u kojoj smo svi skupa barem na nekoliko sati, iako udaljeni tisuću i više kilometara,  osjetili dašak kulture i običaja naše domovine, te duh prijateljstva i druženja koji spaja naše ljude u tuđini.

 Sveti Nikola je u nedjelju 10.12.2017  pohodio i razveselio djecu iz Bocholta te  i njima isto tako uručio darove i zaželio blagoslovljen Božić i Novu godinu.

 

 

 Tekst: D.I