DOŠAŠĆE (ADVENT)

Došašće ili Advent je vrijeme u crkevnoj godini, kada se kršćani intenzivnije pripravljaju na svetkovinu Božića.

To je istodobno vrijeme očekivanja Kristova dolaska na kraju vremena (Sudnji dan). Vrijeme došašća nije obilježeno toliko pokorom kao što je korizma, nego više radosnim i vjernim očekivanjem. Počinje nedjeljom koja pada između 27. studenog i 3. prosinca. Došašće obuhvaća tri nedjelje, te dane između četvrte nedjelje došašća i samoga Božića. Jedna od obilježja adventa u novoje vrijeme je adventski vijenac. Adventski vijenac susrećemo u mnogim mjestima. Starij će posvjedočiti da u njihovo vrijme toga vijenca nije bilo. Posljednnjih 20 godina se proširio i udomačio u domovim kršćana. Posebno ga možemo naći u domovima obitelji ovdje u Njemačkoj i Austriji. Na prostorima Njemačke i Austrije, tek se pojavio nakon Prvog svjetskog rata, prenesen je iz skandinavskih protestantskih zemalja kao simbol života (zimzelen), rastučeg svjeta (postupno paljenje svijeća) i očekivanja Isusovog dolaska kao svjetlo života. 

Svakako je prigoda u ovom adventskom vremenu, vremenu isčekivanja Kristova rođenja, da čovjek preispita svoju svakodnevnicu  i spremnost za stvarni susret s Kristom, Spasiteljem ljudskog roda. 

Želim uistinu, da nam ovo vrijeme milosti bude posebno, tako što će nas bolje i bliže približiti Kristovu nauku, te tako mognemo poput Krista donositi svakom čovjeku radost, mir i prosvjetljenje. 

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA DONJA RAJNA

KROATISCHE KATHOLISCHE MISSION AM NIEDERRHEIN

Lintforter Str. 83, 47445 Moers

Tel. 02841/72013

Fax. 02841/71747

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Back to Top