“Božićnu priču” napisao je Charles Dickens, poznati engleski pisac kojeg najbolje znamo po njegovom romanu “Oliver Twist”.

Ova novela objavljena je u prosincu 1843. godine, baš u vrijeme pred Božić, kako bi ljudima prenijela ideju o pravom značenju tog blagdana. Priča je odmah ostvarila veliki uspjeh koji se nikada nije umanjio. Od trenutka kada je objavljena, pa sve do danas, nikada nije izašla iz tiska, a danas je jednako popularna. Na temelju ove priče napisane su još mnoge sa sličnim uzorkom – ljudi koji na Badnjak odlaze na putovanje u prošlost i budućnost, kako bi spoznali vlastite greške, nešto iz njih naučili i promijenili se.

Ova priča nastala je u vrijeme kada su se u Engleskoj tek počele pjevati božićne pjesme, a Božići slaviti zabavama. Naime, 1838. godine kraljica Viktorija započela je svoju vladavinu, a 1840. udala se za princa Alberta. Princ Albert je u Englesku donio njemački običaj slavljenja Božića, što je dovelo do toga da je božićni ugođaj i veselje po prvi put posve zavladao Londonom. Uvedeni su novi običaji, poput pisanja božićnih čestitki i kićenja bora. Charles Dickens svojom pričom nije htio samo potaknuti prihvaćanje tih običaja, već i navesti ljude da u to vrijeme budu darežljivi i da tu darežljivost nose u srcu cijele godine. Dickens se i inače veoma suosjećao sa siromašnima i nadao se da će “Božićna priča” učiniti ljude velikodušnijima, baš kakvim je i njegov lik Scrooge na kraju postao.

„Božićna priča“, snimljena prema književnom klasiku Charlesa Dickensa, u režiji Roberta Zemeckisa i s Jimom Carreyjem u glavnoj ulozi, u najnovijem digitalnom animiranom obliku prekrasna je ekranizacija popularne Dickensonove priče o škrtom i hladnom Scroogeu, a koji kroz čarobno putovanje otkriva pravu toplinu i vrijednost Božića.

Upravo su ovu filmsku poslasticu za hladne zimske dane, mladi HKM Moers,  zajedno sa svojim pastoralnim suradnikom Darkom Lovrinovićem, u nedjelju, 22. prosinca 2019., odlučili pogledati u kinu u Kamp-Lintfortu. Lijepa poruka filma, u ovom predbožićnom vremenu, bila je svima više nego jasna: nikad nije kasno ispraviti greške iz prošlosti i postati bolji ljudi. Novac nije sve u životu, daleko je važnije biti otvoren prema bližnjima i pokazati suosjećanje. Svrha Božića je pokazati ljubav i tražiti zajedništvo s voljenim osobama.

Mladi su druženje sa svojim pastoralnim suradnikom nastavili  nakon filma uz kavu, čaj i ugodan razgovor.

D.L

VIŠE FOTOGRAFIJA