Svečanim misnim slavljem održanim u dvorištu Hrvatske katoličke misije Donja Rajna Moers, u četvrtak, 20. lipnja, 2019. godine, obilježen je blagdan Tijelova.

Punim nazivom Svetkovina Tijela i Krvi Kristove, ovaj blagdan predstavlja svečani spomen ustanovljenja sakramenta Euharistije ili svete Pričesti. To je službeni čin Crkve u kojemu ona odaje počast i hvalu Kristu koji je, ustanovivši svetu Euharistiju, Crkvi podario njeno najveće blago.

Misno slavlje predvodio je don Oliver Jerković, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, koji trenutno studira na postdiplomskom studiju ekumenske teologije u Münsteru.

U svojoj je propovijedi okupljenim vjernicima istaknuo kako je: „Euharistija najvažniji trenutak života kršćanske zajednice. Bez toga sakramenta nema ni prave vjere, nema ni molitve, nema istinske povezanosti s Bogom, a mi koji smo ovdje u tuđini, možemo reći da bez svete mise nema povezanosti ni sa svojim narodom.“

Upravo ove riječi imaju poseban značaj za župljane HKM Moers, koji su se, kao i svake godine,  okupili u velikom broju kako bi proslavili blagdan Tijelova.

Tijekom misnog slavlja održano je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a svetu misu uveličali su Crkveni zbor i Zbor Mladih Misije uz glazbenu pratnju pastoralnog suradnika Darka Lovrinovića. S obzirom da ova svetkovina slavi upravo Svetu pričest, župnik fra Josip Filipović pozvao vjernike da pozdrave još jednom ovogodišnje prvopričesnike koji su izašli na oltar.

Na kraju svete mise, župnik fra Josip Filipović zamolio je gosta iz Biskupije Münster, referenta dušobrižništva za katolike drugih materinskih jezika Biskupije Münster, Franza Thomasa Sonku, da se obrati s nekoliko riječi.
Gospodin Sonka pozdravio je sve vjernike, prenio pozdrave biskupa Geerlingsa,  i rekao  kako, iako nije razumio niti riječ svete mise na hrvatskom jeziku, to nije ni važno, jer: „Euharistija koju je Isus ustanovio, lomeći, dijeleći kruh... odnosno kada se bilo što dijeli s drugima, kada se kruh dijeli, kada se život dijeli, i kada se ljubav dijeli, to je jedino bitno, i to je ono što smo danas činili ovdje. Znam što smo danas ovdje dijelili i to je jednako na svim jezicima, i znam da smo zajedno na dobrom putu. Sretan sam što ovdje postoji hrvatska Misija, što se zajedno držite, zajedno slavite svoju vjeru, kulturu, na svoj način, i to mi u Biskupiji Münster podržavamo.“

Nakon misnog slavlja organiziran je tradicionalni godišnji zajednički ručak svih župljana i druženje u dvorištu misije. Za hranu, piće i kolače pobrinuli su se vrijedni članovi misije,a za dobro raspoloženje i atmosferu zadužen je bio glazbenik, gospodin Brano, koji je svirao prikladnu zabavnu glazbu iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Tekst: Maja Jukić

Foto: HKM Moers