Svake druge godine u mjesecu lipnju,  u Kevalaeru, malom njemačkom gradiću nadomak nizozemske granice, biskupija Münster organizira

hodočašće za sve katolike drugih materinskih jezika  Majci Božjoj Tješiteljici žalosnih. Na hodočašću sudjeluju katolici iz više od 40 zemalja širom svijeta koji žive u biskupiji Münster. Svakako je važno istaknuti kako je Kevelaer drugo po veličini Marijansko svetište u Njemačkoj, odmah nakon Altöttinga.
Pod geslom „Gospodine, kome da idemo“ u nedjelju, 30. lipnja 2019., u Kevelaer je stiglo četrnaest punih autobusa hodočasnika. Hodočašće je počelo ispred Hubertuskapelle gdje je sve prisutne hodočasnike, na jakom suncu i sparnom vremenu, pozvao na molitvu i s blagoslovom ih uputio prema bazilici pomoćni biskup Dieter Geerlings, biskupijski povjerenik  za katolike drugih materinskih jezika. Nakon hodočašća od oko tri kilometra, hodočasnici su se zajedno s referentom dušobrižništva za katolike drugih materinskih jezika, gospodinom Franz-Thomas Sonkom, pomolili  pred čudotvornom slikom Majke Božje Tješiteljice žalosnih.
Naša hrvatska katolička misija Donja Rajna-Moers, na čelu s voditeljem i dušobrižnikom misije fra Josipom Filipovićem, imala je također udjela u organizaciji samog hodočašća. Iz misije se na hodočašće uputio jedan pun autobus te je velik broj vjernika na hodočašće stigao svojim privatnim automobilima. 
Svečano misno slavlje u bazilici, s početkom  u 13:00 sati, predvodio je pomoćni biskup Dieter Geerlings uz koncelebraciju 15-tak svećenika. Biskup Geerlings je na poseban način u svojoj propovijedi istaknu kako „smo, iako različiti, svi jedno“. Na poseban se način, također, osvrnuo na pismo pape Franje Crkvi u Njemačkoj, te ponovio riječi Svetoga Oca: „Krenimo na put zajedno, kao apostolsko tijelo, i slušajmo jedni druge pod vodstvom Duha Svetoga, čak i ako ne mislimo na jednak način. Gospodin nam pokazuje put Blaženstava.“. Prelijepo liturgijsko pjevanje animirao je zbor mladih Misije Moers, koje vodi pastoralni suradnik Darko Lovrinović te mješoviti pjevački zbor „Cantate Deo“ poljske katoličke misije Münster.
Nakon svete mise, zajedničko druženje nastavljeno je međukulturalnim slavljem svih naroda u Forum Pax Christi u blizini bazilike. Dijeljeni su kulinarski specijaliteti iz svih zemalja podrijetla te su predstavljene pjesme i plesovi različitih kultura. U kulturnom je dijelu programa naš zbor mladih, uz pomoć djece koja pohađaju župni vjeronauk, otpjevao zajedno s cijelom dvoranom pjesmu „Ave Maria, ave“ te je ispraćen gromoglasnim pljeskom.
Na samom koncu hodočašća, nakon što je održano kratko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, pomoćni biskup je još jednom blagoslovio sve hodočasnike i njihove obitelji te im zaželio sretan povratak svojim domovima.

Tekst: D. L

VIŠE FOTOGRAFIJA Foto: hkm-moers